czwartek, 7 listopada 2013

Makaron z dynią, czosnkiem i szynką

Nie da się ukryć, że w powietrzu bardziej czuć już zimę niż jesień. Liście opadły, jest smętnie i szaro. Znikają powoli ze straganów te różnorodne warzywa i owoce. Dynia jeszcze obecna choć coraz mniej trendy po końcówce października i początku listopada;). Teraz już bardziej do jedzenia niż do patrzenia. Większość odmian można oczywiście przechowywać przez kilka miesięcy w odpowiednich warunkach i tym, którzy dynię w kuchni cenią radzę to zrobić- to ostatni dzwonek! Tymczasem jakiś czas temu na moim talerzu wylądował makaron z dynią w towarzystwie pysznych dodatków- szałwii, czosnku i szynki. Idealnie się sprawdza jako pyszny obiad lub sycąca kolacja. Porcja na dwie osoby.



Makaron z dynią, czosnkiem i szynką

  • 120 gram upieczonej dyni(najlepsza będzie niezastąpiona hokkaido)
  • cztery ząbki czosnku
  • 200 gram makaronu( u mnie makaron "uszka")
  • cztery plastry szynki wędzonej lub szynki dojrzewającej np. szwarcwaldzkiej 
  • kilka listków szałwii
  • trzy łyżki oliwy z oliwek Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować w osolonej wodzie do pożądanej miękkości. Na patelnię wlać oliwę. Podgrzać i wrzucić rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmażyć aż się zrumienią. Dodać szynkę i dynię, przesmażyć aż dynia nabierze złotego koloru. Dołożyć makaron, szałwię i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.


5 komentarzy: