Chocolate chips cookies
- 250 gram mąki
- 125 gram masła
- dwa jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 gram czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram płatków kukurydzianych
- 180 gram cukru białego
- trzy łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 10 gram cukru waniliowego
Masło utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka, przesianą mąkę, proszek, czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać płatki kukurydziane, znów wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w 180 stopniach przez około 10-12 minut(ciastka mogą być lekko złote- im bardziej złote tym później będą twardsze). Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia.
Uwielbiam takie ciasteczka! Chociaż ciągle poluję na te nierozpuszczające się dropsy czekoladowe do nich :))
OdpowiedzUsuńJakie one złociste :) Na pewno smakują wspaniale. Takie tradycyjne są czasem właśnie najlepsze.
OdpowiedzUsuńmusze je zrobic:) super wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo mi się Twoja wersja podoba, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha!:)
OdpowiedzUsuń