Tort Dacquaise
- 250 gram serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30% (kremówka)
- 200 gram kajmaku lub masy krówkowej
- około 12 sztuk daktyli suszonych
- 60 gram łuskanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dosypujemy po trzy łyżki wymieszanych cukrów, za każdym razem dobrze ubijając(około 3 minut). Gdy już cały cukier się rozpuści, dodajemy ocet i skrobię. Miksujemy jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Białka powinny być sztywne i lśniące, a cukier dobrze rozpuszczony. Wykładamy masę za pomocą szpatuły na blachy do pieczenia wyłożone papierem i wysypane lekko mąką ziemniaczaną. Formujemy masę w okrągłe blaty(trochę jeszcze rozejdą się na boki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni(z termoobiegiem). Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez około godzinę(u mnie zajęło to półtorej godziny- zależy od piekarnika). Gdy beza się upiecze- wierzch będzie suchy i chrupiący, zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy masę. Wszystkie składniki powinny mieć tą samą temperaturę więc pochodzić z lodówki. Ubijamy na sztywno kremówkę. W drugiej misce mieszamy mascarpone z kajmakiem oraz z posiekanymi orzechami włoskimi i daktylami. Powoli dodajemy do śmietany mieszając na najniższych obrotach aż składniki się połączą. Przekładamy blaty bezowe kremem. Wierzch posypujemy kakao i dekorujemy połówkami orzechów i kawałkami daktyli. Podajemy natychmiast.
Tort można bardzo krótko trzymać w lodówce gdyż beza traci chrupkość.
Smacznego!
Uwielbiam ten tort! I choć preferuję domowe wypieki, to na ten z cukierni skuszę się zawsze :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudnie :)
zawsze chciałam go zrobić :) widzę, że na prawdę warto - jest cudny !
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a tort wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńI ja zawsze chciałam go zrobić, może kiedyś się skuszę. Pozdrowienia :)
Jeszcze nigdy go nie jadłam. Ostatnio polubiłam się z bezami, więc może go wypróbuję, bo wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ! A w smaku musi być genialny ;)
OdpowiedzUsuńjak tu dzisiaj elegancko:) przepiękne fotografie:)
OdpowiedzUsuń