Sałatka z mniszkiem i truskawkami
- 200 gram sałaty lodowej lub miksu sałat
- 100 gram truskawek
- około 12 niedużych, młodych kwiatów mniszka lekarskiego(koniecznie zbieranego w miejscu dalekim od zanieczyszczeń i drogi)
- około czterech łyżek Glassa Gastronomica Ponti
Truskawki odszypułkować i umyć. Poprzekrawać na połówki, a większe na ćwiartki. Kwiaty mniszka delikatnie opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym(należy oczywiście urwać łodyżki przy samym początku kwiatostanu, inaczej będą gorzkie). Ułożyć na talerzach sałatę. Poukładać truskawki i kwiaty, każdą truskawkę udekorować paseczkiem z polewy balsamicznej. Podawać natychmiast po zrobieniu.
Na koniec kilka słów o tym produkcie. Glassa gastronomica to rodzaj polewy na bazie octu balsamicznego. Doskonale podkreśla smak zarówno dań pikantnych, jak i słodkich. Sam w sobie smakuje słodko-kwaśno. Ma bardzo fajną, poręczną butelkę i konsystencję, która idealnie podkreśla kolory dania, a nie zamazuje je w morzu pływającego sosu. Trochę nie podoba mi się jego skład, gdzie znajduje się barwnik, zagęszczacze i przeciwutleniacz. Jednak nie spożywa się go dużo, więc przymknę na to oko i dalej będę używać, bo jego konsystencja i smak są naprawdę warte smakowania.
Przepis z przyjemnością dodaję do akcji "Kwiatożercy":
Wspaniała sałatka! A sos balsamiczny można sobie zrobić samemu, wtedy nie będzie zawierał niczego, czego sobie nie życzysz :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połaczenie :)
OdpowiedzUsuń