sobota, 28 kwietnia 2012

Omlet na śniadanie, obiad i kolację- frittata z warzywami

Danie typu "na winie"- co się nawinie to do frittaty;) Sycące, oczyszczające lodówkę ze wszelkich resztek, idealne właściwie na każdy posiłek. Internet nie jest jednoznaczny co do pochodzenia tego dania. Jedne źródła podają Hiszpanię, inne Włochy. Skłaniałabym się jednak do wersji pierwszej, może dlatego że różnorodność składników, kolorów i tekstur tego dania przypomina hiszpańską paellę. U mnie w wersji wegetariańskiej, ale jeśli ktoś sobie życzy to mięso się tam na pewno wkomponuje. Przepis na dwie bardzo głodne osoby, na patelnię o niewielkiej średnicy( najlepiej taką którą można wsadzić do piekarnika).



Frittata z warzywami

* trzy- cztery średniej wielkości ziemniaki, ugotowane i ostudzone
* cztery jajka
* 10 dag starkowanego sera żółtego
* dowolne ulubione warzywa, u mnie pomidor, czerwona cebula, brokuły, kukurydza konserwowa
* sól i pieprz
* świeża bazylia lub inna zielenina
* dwie łyżki oleju

Ziemniaki kroimy w kosteczkę lub nieco grubsze plastry i przysmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jajka rozbijamy do miseczki i kłócimy widelcem, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do jajek starkowany ser. Kiedy ziemniaki będą już zrumienione, wlewamy masę jajeczną na patelnię. Dodajemy pokrojone warzywa( jeśli są wśród nich takie z dużą ilością wody np. grzyby należy je wcześniej podsmażyć). Smażymy na małym ogniu aż po bokach zetną się jajka. Teraz możemy omlet albo wstawić do nagrzanego piekarnika wraz z patelnią, przykryć pokrywką i poczekać aż się zetnie, lub spróbować go delikatnie obrócić- co też ja uczyniłam. Po obróceniu smażyć jeszcze tylko dwie minuty.
Podawać gorący lub na zimno z ketchupem lub sosem czosnkowym. 
Smacznego!







5 komentarzy: