środa, 4 września 2013

Flatbread czyli chlebek z patelni

Uwielbiam tego typu pieczywo! Robi się je naprawdę szybko, nie jest szczególnie kłopotliwe i nie wymaga jakiś wymyślnych składników. Można w nie zawinąć różne ciekawe produkty, zjeść na słodko lub słono. Kiedyś już pokazywałam Wam przepis na english muffins- bułeczki z patelni. Flatbread jest bardziej podobny do tortilli, jednak bardziej treściwy bo grubszy i przez to puszystszy, o dość dużej wilgotności. Można urozmaicić jego smak poprzez dodanie różnych ziół, suszonych pomidorów, lub pozostać przy klasycznej wersji. Porcja na cztery placki, jeśli macie duuży apetyt lub wiele brzuchów do wykarmienia to radzę podwoić lub potroić składniki. Przepis znalazłam u Panny Malwiny.




Flatbread z patelni

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki jogurtu typu greckiego
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki(lub dowolne zioła świeże lub suszone)
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać jogurt i zagnieść ciasto. Na początku lepi się ono bardzo do rąk więc można trochę podsypywać mąką. Gdy będzie już gładkie, odłożyć do miski i odstawić na 30- 60 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na cztery części. Każdą część rozwałkować na cienki placek(powinien mieć około 2 mm grubości). Smażyć na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą aż pojawią się brązowe plamki. Podawać na ciepło lub zimno.




7 komentarzy:

  1. ależ bym schrupała:) mniam
    ja tez kocham takie pieczywko, twoje przypomina mi macę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się jako dodatek do curry itp. - jak nie ma czasu robić nic drożdżowego. (a ja nie lubię ryżu :D )

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten pomsył:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Często kupuję tortille. Ale chyba te domowe są smaczniejsze, i zawsze można zrobić kiedy się chce.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super!Jestem fanką takich potraw, proste a jakie mniam.

    OdpowiedzUsuń