Sałatka colesław
- mała główka kapusty białej(ważąca około kilograma)
- jedna średnia marchewka
- jedna nieduża cebula
- łyżka posiekanej natki pietruszki(moja modyfikacja, można pominąć)
- 3/4 szklanki majonezu
- pół szklanki mleka
- cztery łyżeczki cukru pudru
- dwie łyżeczki octu balsamicznego(lub jasnego octu winnego, octu jabłkowego)
- łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Kapustę zszatkować bardzo drobno. Wetrzeć na grubych oczkach marchew i dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Posypać natką. Całość odstawić do lodówki na minimum godzinę by składniki się przegryzły.
Smacznego!
nie ma jak klasyka:) kocham tą surówkę:D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak klasyka.
OdpowiedzUsuń