środa, 20 marca 2013

Cevapcici z wieprzowiny

Ilekroć zbliża się wiosna(w tym roku z wyjątkowym opóźnieniem, bo póki co mamy malowniczą zimę) od razu zaczynam myśleć i marzyć o weekendowych grillach w ogródku. Nie wiem co takiego magicznego jest w tej całej procedurze, że gdy tylko poczuję zapach palącego się węgla drzewnego to już mam zaostrzony apetyt. Na razie jednak muszę pogodzić się nieodwołanie z faktem, że prędzej mnie wieczorem śnieg przy grillu zasypie niż komar ugryzie. Ale od czego jest patelnia grillowa? Choć nie ukrywajmy, to tylko marna namiastka;).

Cevapcici to potrawa kuchni bałkańskiej, w każdym kraju nieco modyfikowana i zmieniana zależnie od lokalnej kultury. Ja swoją wersję wykonałam z mielonej wieprzowiny z użyciem mieszanki przypraw do cevapcici firmy Kotanyi. Do tego dania podałam pieczone ziemniaki, smażone warzywa i sos tzatzki. Wszystko wyszło pysznie i naprawdę letnio. Chętnie powtórzę przyrządzenie tego dania w sezonie grillowym! Porcja na cztery osoby.



Cevapcici z wieprzowiny

  • kilogram mielonego mięsa 
  • jedna duża cebula
  • dwie łyżki przyprawy do Cevapcici firmy Kotanyi( w skład, której wchodzi: papryka, sól jodowana, czosnek, cebula, pieprz cayenne i pieprz czarny)
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • dwie łyżki bułki tartej
Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobno, a najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dosypać przyprawę i dokładnie wyrobić. Formować w nieduże wałki i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na grillu lub patelni grillowej, na niezbyt gwałtownym ogniu by za bardzo nie przypiec i nie uzyskać efektu surowego mięsa w środku. 




3 komentarze: