Cevapcici to potrawa kuchni bałkańskiej, w każdym kraju nieco modyfikowana i zmieniana zależnie od lokalnej kultury. Ja swoją wersję wykonałam z mielonej wieprzowiny z użyciem mieszanki przypraw do cevapcici firmy Kotanyi. Do tego dania podałam pieczone ziemniaki, smażone warzywa i sos tzatzki. Wszystko wyszło pysznie i naprawdę letnio. Chętnie powtórzę przyrządzenie tego dania w sezonie grillowym! Porcja na cztery osoby.
Cevapcici z wieprzowiny
- kilogram mielonego mięsa
- jedna duża cebula
- dwie łyżki przyprawy do Cevapcici firmy Kotanyi( w skład, której wchodzi: papryka, sól jodowana, czosnek, cebula, pieprz cayenne i pieprz czarny)
- ząbek czosnku
- jajko
- dwie łyżki bułki tartej
Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobno, a najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dosypać przyprawę i dokładnie wyrobić. Formować w nieduże wałki i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na grillu lub patelni grillowej, na niezbyt gwałtownym ogniu by za bardzo nie przypiec i nie uzyskać efektu surowego mięsa w środku.
świetne danie na imprezkę:) mmmm
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń-----
kuchniasentymentalna.wordpress.com