Pomidorowa zabielana
- dwie marchewki
- jedna nieduża pietruszka
- kawałek selera
- duże udko z kurczaka(opcjonalnie, jeśli wolimy bezmięsny wywar to można pominąć)
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany 18% lub 12%
- dwie łyżki mąki
- sól, cukier, dwie łyżeczki bazylii, kilka kropel tabasco(jeśli lubimy ostre smaki)
- makaron, ryż lub inny ulubiony skrobiowy dodatek
Mięso, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Wrzucić do garnka i zalać wodą(około 2,5 litra, część wody odparuje). Postawić na gazie, dodać ze trzy ziarenka ziela angielskiego, pięć kuleczek pieprzu i dwa nieduże liście laurowe. Zagotować i gotować na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wywaru warzywa i mięso. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i dobrze rozmieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną gorącej zupy(zapobiegnie to zaważeniu się śmietany). Wlać do zupy i dokładnie rozmieszać. Dodać bazylię i sól. Spróbować i jeśli zupa jest kwaśna to dodać odrobinę cukru. Można też dodać kilka kropel tabasco(właściwości rozgrzewające gwarantowane!). Podawać z czym się najbardziej lubi. Smacznego!
Uwielbiam pomidorową, chyba w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńPamiętam taką pomidorówkę z czasów dzieciństwa jeszcze :) Hit kuchni mojej Mamy!
OdpowiedzUsuń