* 150 g białej czekolady
* 0,75 szklanki mleka
* 50g masła
* 1/3 szklanki cukru
* 3 szklanki mleka w proszku (najlepsze będzie pełne, choć mi z granulowany też wyszło)
* 100g pokruszonych herbatników
* jedna szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (1/3 drobno posiekana)
* opakowanie cukru wanilinowego
Płynne mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Powoli wsypujemy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy energicznie aż się rozpuści i połączy z masą. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już chłodna dodajemy pokruszone na pył herbatniki i zmielone orzechy. Formujemy z masy kulki lub inne kształty, ponieważ jest ona dość plastyczna. Gotowe możemy podawać saute, zamoczone w białej czekoladzie lub jak u mnie- w cukrze pudrze.
Smacznego!
Te trufelki mnie prześladują, znajduję je na kolejnych blogach. Koniecznie muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuń