* dwa litry wywaru warzywnego lub drobiowego
* duża, podwójna pierś z kurczaka
* duża marchew
* średnia cebula
* strączek papryki dowolnego koloru
* dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy
* puszka pomidorów lub cztery sztuki sparzone i obrane
* 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
* pół szklanki kuskusu( na gęstą wersję)
* łyżka mielonej kolendry, łyżka kminu rzymskiego( kuminu), łyżeczka posiekanego imbiru, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz
* cztery łyżki posiekanej natki pietruszki
Pierś płuczemy i gotujemy w wywarze aż zmięknie. Wyciągamy, studzimy, i kroimy w cienkie paski. Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru wraz z ciecierzycą. Pokrojoną w talarki cebulę podsmażamy na patelni na łyżce oleju wraz z przyprawami, pokrojoną w paski papryką i kurczakiem. Dodajemy do wywaru wraz z pomidorami i koncentratem. Wsypujemy kuskus i gotujemy na średnim ogniu około 12-15 minut. Podajemy posypaną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz