wtorek, 3 stycznia 2012

Afrykańska zupa z ciecierzycą, kurczakiem i kuskusem.

Zainspirowana paczką kuskusu i namoczoną ciecierzycą postanowiłam stworzyć tą oto zupę. Rozgrzewająca, sycąca i pachnąca nieco egzotyką;) Przepis to fuzja smaków zainspirowana sałatką z podobnymi składnikami. To taka bardziej podrasowana wersja zupy pomidorowej, z ciekawymi dodatkami w postaci kuskusu i ciecierzycy zamiast na przykład tradycyjnego ryżu lub makaronu. Po pominięciu kurczaka to świetna propozycja dla wegetarian, a nawet wegan ponieważ nie zabiela się tej zupy śmietaną. Porcja na 4-6 osób.




Afrykańska zupa z ciecierzycą, kurczakiem i kuskusem.


* dwa litry wywaru warzywnego lub drobiowego
* duża, podwójna pierś z kurczaka
* duża marchew
* średnia cebula
* strączek papryki dowolnego koloru
* dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy
* puszka pomidorów lub cztery sztuki sparzone i obrane
* 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
* pół szklanki kuskusu( na gęstą wersję)
* łyżka mielonej kolendry, łyżka kminu rzymskiego( kuminu), łyżeczka posiekanego imbiru, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz
* cztery łyżki posiekanej natki pietruszki



Pierś płuczemy i gotujemy w wywarze aż zmięknie. Wyciągamy, studzimy, i kroimy w cienkie paski. Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru wraz z ciecierzycą. Pokrojoną w talarki cebulę podsmażamy na patelni na łyżce oleju wraz z przyprawami, pokrojoną w paski papryką i kurczakiem. Dodajemy do wywaru wraz z pomidorami i koncentratem. Wsypujemy kuskus i gotujemy na średnim ogniu około 12-15 minut. Podajemy posypaną pietruszką. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz