wtorek, 18 października 2011

Tatar ze śledzia po węgiersku wg. Magdy Gessler

To chyba moja pierwsza inspiracja przepisem tej Pani. Zobaczyłyśmy z mamą w "Kuchennych rewolucjach" jak przyrządzano ten tatar, udało mi się znaleźć przepis i oto i jest;) Całkiem prosty w wykonaniu, a mi osobiście bardzo posmakował. Wprowadziłam modyfikacje, raczej czysto kolorystyczne bo do tatara trafiła czerwona cebula i zielona papryka. No i nie trafiły tam kapary, których nie mam na stanie(;) Ogólnie polecam na kolację albo jakąś imprezkę.



Tatar ze śledzia po węgiersku

* 250 gram śledzia typu Matias
* cztery jaja na twardo
* dwa kiszone ogórki
* łyżka kaparów
* cztery marynowane podgrzybki
* dwie czerwone, pieczone papryki( wstawione do piekarnika aż zmiękną i zacznie odchodzić skórka)
* jedna cebula

Sos:

* łyżka miodu lipowego
* łyżka musztardy
* dwie łyzki pasty pomidorowej( u mnie koncentrat pomidorowy)
* świeżo mielony czarny pieprz
* łyżeczka ostrej papryki mielonej( ja dałam mniej, a według opinii ogółu było dość pikantne)
* kawałeczek imbiru


Wszystkie składniki z pierwszej części przepisu kroimy w około 1 centymetrową kostkę. Ze składników z drugiej części robimy sos i wrzucamy pokrojone śledzie, paprykę, ogórki, cebulę, jajka i kapary. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy poza lodówką na godzinę. Po upłynięciu czasu wsadzamy do lodówki na pół godziny i podajemy. Można podawać z chlebem.

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. nie no to musze spisać, bo przepis świetny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję!
    Kocham śledzie:)
    A "Kuchenne Rewolucje" oglądam nałogowo. Uwielbiam wszystkie programy z kuchnią w roli głównej.
    Buziaki***

    OdpowiedzUsuń
  3. to nie ten przepis z telewizji

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest przepis na tatar ze śledzia po węgiersku, który pani Magda Gessler podała na swoim oficjalnym fan page'u na facebooku. Nie wiem więc skąd ten wniosek- z tego co pamiętam wymieniała tam te same skłądniki;]

    OdpowiedzUsuń
  5. oglądałam dziś odcinek z rzeszowa (jasionki), pani Magda wymienia tam ogórki konserwowe a nie kiszone :) ale podejrzewam, że z kiszonymi tatar też jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak tatar ze śledzia ale tatar z łososia z ogórkiem kiszonym jest rewelacyjny ^^

      Usuń
  6. A czy ktoś ma przepis Magdy Gessler na placki z gulaszem wegierskim jesli tak to prosze o przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. gdzie mozna znalezc przepisy Magdy Gesller?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaparow nie mozna zastapic, jesli przepis wg Gessler, to z kaparami i konserwowymi ogorkami, ktorych kiszone nie zastapia. Modyfikacje ok, ale to juz nie to samo, proponuje chociaz raz zjesc prawdziwego tatara ze sledzia i przyznac, ze to dwa rozne swiaty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Powtórzę jeszcze raz. To jest przepis na tatar ze śledzia po węgiersku, który pani Magda Gessler podała na swoim oficjalnym fan page'u na facebooku. W dokładnie takiej formie, z takimi właśnie ogórkami. Nigdzie nie zachęcam do zastąpienia kaparów czymkolwiek innym,podałam je w recepturze, uwzględniłam w sposobie przygotowania, ale nie dodałam ponieważ akurat tak owymi nie dysponowałam.
    Pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda ,że p. Magda Gessler podała taki właśnie przepis. Robiłam już dwa razy te śledziki i są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzis obejrzalam program i z ciekawoscia siegnelam po przepis,napewno zrobie takie cudo i juz jestem ciekawa jak ono smakuje. Bardzo uwielblia wszelkie ryby,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. super jem i zamieniam się w śledzia!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba się skuszę i zrobię to cudo chociaż nie przepadam za przepisami Pani Magdy

    OdpowiedzUsuń
  14. Magda Gessler jest świetna,uwielbiam jej program choć potrafi być ostra.Ten przepis jest super ale pod warunkiem ,że są ogórki w occie i kapary.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Moim zdaniem rewelacja. Dwa razy przygotowywałem w/w przepis i pychota obojętne czy ogórki kiszone czy konserwowe. Uważam w misie tych smaków trudno wyczuć różnicę jakie ogórki zastosowano jednym słowem polecam.
    Irek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. przepis rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  17. przepis jest świetny, jadłam już 3 krotnie, z ogórkami kiszonymi i kaparami też. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie -Osia mylisz się, w programie Kuchenne Rewolucje pani Gessler użyła ogórków konserwowych.Być może pomyliła się w programie,ale myślę iż prędzej na swoim blogu.I może zakończcie ten spór bo mam ten odcinek nagrany na DVD.Może lepiej wypróbować obu wersji i wybrać tę która nam lepiej smakuje.Wielbicielka śledzi i innych ryb.

    OdpowiedzUsuń
  19. Trafiłem ostatnio na odcinek Kuchennych Rewolucji w Jasionce, tatar genialny. Pozdrawiam.
    Karczmy w Jasionce nie miałem okazję tam być , obsługa okropna.

    OdpowiedzUsuń
  20. ojojoj !!! NAJLEPSZY TATAREK JEST JEDNAK Z NIETPERKA !!! POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. CHYBA Z BATMANA KOLEGO KOLEZANKO !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tam mysle iż najlepszy jest jednak tatar z tatara :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszny!!!wlasnie zrobilam, idealny na wigilijny stol;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzisiaj robiłem te śledzie chyba po raz 5-ty.Zawsze wychodzą świetne,czy to z ogórkami konserwowymi,czy z kiszonymi,które obecnie kiszę na bieżąco. Dla odmiany dziś zastosowałem 2 śledzie dalekomorskie solone i też smaczne, a paprykę dałem czerwoną marynowaną ze słoika bo mniej pracy niż przy opiekanej.Mniam,mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. A teraz już po raz 6-ty i przy tym wsad całkowicie zgodny z przepisem. Wyszły wyśmienite.
    Tylko nie wiem dlaczego ten rarytas kojarzy mi się przeważnie jako przekąska do czegoś wyskokowego:-) Nie powiem co o tym sądzi moja żona:-(

    OdpowiedzUsuń
  26. co wy cie tak ta pania magda zachwycacie ,brak wam wyobrażni kulinarnej.To naprawdę średniej klasy fachowiec...

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy matiasy najpierw należy wymoczyć w wodzie lub mleku?

    OdpowiedzUsuń