środa, 19 października 2011

"Bigos" z fasolki szparagowej

Proste, szybkie i smaczne. W sumie czego chcieć więcej;) Nazwa dania w cudzysłowie bo z oryginalnym kapuścianym bigosem łączy je tylko koncentrat pomidorowy, warzywo i kiełbaska. W każdym razie to bardzo fajna potrawa kolacyjna lub obiadowa. Można użyć zarówno fasolki zielonej, jak żółtej, mrożonej lub świeżej.
Można też skroić jakieś ochłapki wędlin z lodówki, albo kurczaczka co został z poprzedniego obiadu. Porcja na dwie osoby.



Bigos z fasolki szparagowej


* 500 gram fasolki szparagowej
* ulubiona kiełbasa lub kawałki wędlin itp.- ilość dowolna
* pięć łyżek koncentratu pomidorowego
* mała cebulka
* przyprawa do bigosu lub ulubione zioła( majeranek, oregano, bazylia, kminek itp.)
* łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* sól i pieprz
* cukier

Fasolkę pokrojoną na około 3-4 centymetrowe kawałki ugotować do miękkości( ale nie rozgotować na papkę!). Odcedzić. Na patelni przysmażyć cebulkę i kiełbasę lub inne mięso. Dodać do fasolki. Koncentrat pomidorowy rozetrzeć z odrobiną ciepłej wody i dodać do reszty składników. Podgrzewać na małym ogniu, uważać żeby nie przypalić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeśli potrawa jest za kwaśna to dodać odrobinę cukru. Podawać gorące, okraszone pietruszką lub koperkiem i z chlebkiem lub bez.

Smacznego!


3 komentarze: