Beztłuszczowe ciasto owocowo- orzechowe
* 6 jabłek lub innych owoców(gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie)
* 3/4 szklanki cukru( ja do słodkich jabłek dałam trochę więcej jak 1/4 szklanki i dla mnie była to ilość wystarczająca)
* 3 jajka
* szklanka posiekanych orzechów(mogą być też bakalie, osobiscie dodałam płatki migdałów, posiekane orzechy laskowe, rodzynki, ziarna słonecznika)
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
* dwie szklanki mąki( ja dałam dwie szklanki mąki razowej, ale można też dać dwie szklanki pszennej:)
Przygotowanie:
Owoce należy umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub takie jak jabłka czy gruszki poszatkować. Bakalie wsypać do jabłek, zasypać wszystko cukrem i odstawić na godzinę.
Po upływie podanego czasu wbić do jabłek jajka, dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub otrębami blachę. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25-30 minut.
P.s Świeże kroi się fatalnie choć też smakuje pysznie.
Uwielbiam takie ciasta, więc z chęcią spróbuję tego brzydala ;)
OdpowiedzUsuńGosiu - nawet nie wiesz jaką radość sprawiłaś mi tym postem! :)Bardzo się cieszę, że ciasto to znalazło się na Twoim jakże cudnym blogu, a wspomnienie mojej skromnej osoby to już w ogóle szok! :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, ściskam i całuje!
Sosenka;*
Czy do tego ciasta nie trzeba jakiegos zapachu dodac ? Mam zamiar je zrobic przed sobota.
OdpowiedzUsuńChodzi o aromat? Można dodać szczyptę cynamonu, ale i bez tego ciasto pachnie aromatycznie jabłkowo- i lekko karmelowo. Pozdrawiam:)
Usuń