piątek, 24 czerwca 2011

Muffinki podwójnie czekoladowe

Mój prywatny muffinkowy hit. Łatwe i tanie, nawet nie potrzeba do nich jajek. Smakują zwłaszcza dzieciom, choć również wśród dorosłych nie brak na nie chętnych. Można je zrobić z dowolnym gatunkiem czekolady, albo kilka wymieszać. Posypać cukrem pudrem, oblać polewą albo podać saute:P Porcja na 12 sztuk.


Muffinki podwójnie czekoladowe

* mąka pszenna-210 g
* kakao-40 g(gorzkie)
* proszek do pieczenia-2 łyżeczki
* cukier-120 g
* mleko-250 ml
* masło-60 g (rozpuszczone lub ewentualnie olej roślinny)
* cukier waniliowy-2 łyżeczki
* czekolada -100 g dowolnego, ulubionego rodzaju(gorzka, mleczna, biała)


W misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier.
Dodajemy następnie mleko i masło i mieszamy ale niezbyt dokładnie.
Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wsypujemy do masy i znowu mieszamy.
Wypełniamy foremki lub papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Należy pamiętać że nie wyrastają jakoś szczególnie mocno.



Mrrrr....gorąca babeczka;)

1 komentarz: