Pivni rohliky
- trzy i pół szklanki mąki pszennej
- jedno jajko
- łyżeczka soli
- 250 ml jasnego piwa typu pils (u mnie pils z browaru Lwówek)
- pół kostki świeżych drożdży lub paczka suchych
- dwie łyżki oleju rzepakowego
Mąkę przesiać do dużej miski z solą. Jeśli używamy drożdży suchych to wsypujemy, jeśli mamy drożdże świeże to robimy rozczyn: lekko podgrzewamy pół szklanki piwa, dodajemy pół łyżeczki cukru i kruszymy drożdże. Mieszamy i czekamy aż na górze pojawi się piana. Wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, resztę piwa i olej. Wyrabiamy na gładką masę, która będzie dobrze odchodzić od rąk i miski. Umieszczamy w naczyniu i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto formujemy w wałek, dzielimy na 10-12 części. Każdą rozwałkowujemy do formy trójkąta. Zwiajamy od szerszego boku w rulon. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 8-12 minut aż bułeczki będą zrumienione i lekko złociste.
mniam, to musi być pyszne! nie piłam jeszcze tego zielonego Lwówka, ale piłam niebieskiego, jeśli są podobnie smaczne to biorę :)
OdpowiedzUsuńBułki bardzo smaczne - tutaj link do mojego wypieku:
OdpowiedzUsuńhttp://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2014/05/czeskie-bueczki-piwne.html
Z przepisu nie wynika jednak co zrobić z tą łyżką mleka:).
O, dziękuję za zwrócenie uwagi na to mleko:P
UsuńThis is my first time visit at here and i am in fact happy to read all at single place.
OdpowiedzUsuńPengobatan Kencing Nanah
Cara Mengobati Sipilis
Menghilangkan Kutil Kelamin
obat menghilangkan daging tumbuh Seperti Kutil
Mniami! idealne na śniadanko
OdpowiedzUsuńJak dla mnie po prostu smacznie :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste
OdpowiedzUsuń