sobota, 10 maja 2014

Pivni rohliky czyli czeskie bułeczki piwne

Rohliky to bardzo popularne pieczywo u naszych południowych sąsiadów. Podobno większość współczesnych czeskich  pokoleń wychowało się na rohlikach. To rodzaj pszennego pieczywa w formie podłużnych paluchów obsypanych gruboziarnistą solą, kminkiem lub tylko posmarowanych przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem. Przepis, który proponuję został zaczerpnięty ze strony internetowej czeskiej telewizji Nova. W tym linku znajdziecie również filmik z dokładnym instruktażem w języku czeskim. Polecam obejrzeć, bo procedura jest udokumentowana bardzo dokładnie przez uroczego dziennikarza:). Ponadto bułeczki są banalne w przygotowaniu i bardzo tanie. Do przepisu użyłam piwa typu Pils- żeby było czesko i subtelnie jeśli chodzi o piwny smak. Porcja na 10-12 sztuk.





Pivni rohliky
  • trzy i pół szklanki mąki pszennej
  • jedno jajko
  • łyżeczka soli
  • 250 ml jasnego piwa typu pils (u mnie pils z browaru Lwówek)
  • pół kostki świeżych drożdży lub paczka suchych
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
Mąkę przesiać do dużej miski z solą. Jeśli używamy drożdży suchych to wsypujemy, jeśli mamy drożdże świeże to robimy rozczyn: lekko podgrzewamy pół szklanki piwa, dodajemy pół łyżeczki cukru i kruszymy drożdże. Mieszamy i czekamy aż na górze pojawi się piana. Wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, resztę piwa i olej. Wyrabiamy na gładką masę, która będzie dobrze odchodzić od rąk i miski. Umieszczamy w naczyniu i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto formujemy w wałek, dzielimy na 10-12 części. Każdą rozwałkowujemy do formy trójkąta. Zwiajamy od szerszego boku w rulon. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 8-12 minut aż bułeczki będą zrumienione i lekko złociste. 



5 komentarzy:

  1. mniam, to musi być pyszne! nie piłam jeszcze tego zielonego Lwówka, ale piłam niebieskiego, jeśli są podobnie smaczne to biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułki bardzo smaczne - tutaj link do mojego wypieku:
    http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2014/05/czeskie-bueczki-piwne.html
    Z przepisu nie wynika jednak co zrobić z tą łyżką mleka:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję za zwrócenie uwagi na to mleko:P

      Usuń
  3. Mniami! idealne na śniadanko

    OdpowiedzUsuń