Fasolka po bretońsku
- 400 gram fasoli Jaś (wedle uznania, można użyć zarówno odmiany dużej jak i karłowatej)
- puszka czerwonej fasoli
- 150 gram dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 400 gram dobrej jakości kiełbasy
- 25 dag wędzonego boczku
- dwie cebule
- dwie łyżki mąki pszennej
- listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i cukier
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Fasolę zalać gorącą wodą i ostawić na noc aż napęcznieje. Następnego dnia przecedzić, wsypać do garnka z listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gotować około 1,5 godziny aż zmięknie, w razie potrzeby dolać wody, by się nie przypaliła. W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju razem z kiełbasą i boczkiem. Gdy fasola jest już miękka to odlewamy część wody(oczywiście jeśli uznamy, że jest jej za dużo). Dodajemy koncentrat rozrobiony z mąką, boczek i kiełbasę z cebulą oraz fasolkę z puszki. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Jeśli danie jest od koncentratu kwaskowate to możemy lekko doprawić cukrem. Podajemy z pieczywem.
Solidna porcja sytego dania
OdpowiedzUsuńta wędzona papryka to jest poezja, ostatnio nabyłam wersję słodką i ostrą - mega!
OdpowiedzUsuńThis is my first time visit at here and i am in fact happy to read all at single place.
OdpowiedzUsuńObat Kencing Nanah Untuk Pria Dan Wanita
Sipilis Pada Wanita
Obat Kutil Kelamin Wanita
cara mengobati daging tumbuh Seperti Kutil
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń