środa, 9 kwietnia 2014

Cytrynowa IPA babka na piwie

Wiosna rozgościła się u Nas zdaje się na dobre. Mam nadzieję, że na Wielkanoc nie dane mi będzie ujrzeć śniegu, jak w zeszłym roku. Tymczasem zrobiłam już próbę przed świętami i upiekłam pierwszą babkę. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała tutaj oczywiście piwa. Wszystkich sceptyków uspakajam- piwo nie jest jakoś szczególnie wyczuwalne. Dzięki bąbelkom jednak nadaje ciastu inną konsystencję, czyniąc je bardziej puszystym i wilgotnym. Bez wstydu można taką babeczkę postawić na świątecznym stole.Babka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ponieważ ciasta ucierane mają jednak tendencję do zakalca to radzę wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej, zwłaszcza jajka i piwo. Babkę można oblać lukrem, polewą czekoladową lub tylko obsypać cukrem pudrem. Piwo jakiego użyłam to Birbant Citra IPA- orzeźwiające, z wyraźnym cytrusowym aromatem i porządną goryczką. Przepis na dość dużą foremkę do babki.




Cytrynowa babka na piwie
  • cztery jajka(białka i żółtka osobno)
  • 250 ml piwa o cytrusowym aromacie
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • trzy szklanki mąki
  • szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka z jednej dużej, lub dwóch małych cytryn
Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać piwo, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać aż wszystko się połączy. Wlać do wysmarowanej olejem formy i piec w 170 stopniach przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Należy uważać, babka musi być idealnie upieczona, inaczej po wyjęcia z piekarnika opadnie i zrobi się zakalec. Po ostygnięciu dekorować lub oblewać polewą.


3 komentarze:

  1. Kiedyś próbowałam - sprawa skończyła się wzorcowym wręcz zakalcem...
    Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń