wtorek, 27 sierpnia 2013

Włoski deser z ciasteczkami amaretti

Ciasteczka amaretti pierwszy raz wpadły mi w ręce w Biedronce. Kupiłam zaciekawiona i zachęcona dość niską ceną. Nie miałam pojęcia jak smakują toteż otwarcie opakowania bardzo mnie zaskoczyło. To delikatne beziki o mocnym aromacie migdałów i ich znaczącym udziale w składzie. Dodatek likieru amaretto czyni ich smak wyjątkowym. Nie muszę chyba dodawać, że wypiek ten pochodzi z Włoch;). Postanowiłam ciasteczka spożytkować w jakiejś przyjemnej formie i tak oto wynalazłam na blogu Berniki przepis na ten deser. Pyszne połączenie puszystego mascarpone z ciasteczkami i owocami. Ja nieco zmodyfikowałam swoją wersję i postawiłam na sezonowe owoce ogrodowe zamiast tych z kompotu. Korzystajcie z bogactwa lata póki jeszcze trwa! Przepis na sześć- osiem porcji.



Deser z ciasteczkami amaretti

  • 400 gram świeżych owoców(czerwone porzeczki, jagody, borówki, maliny)
  • dwie łyzki cukru
  • 250 gram serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • około 30 ciasteczek amaretti 
  • starta czekolada, płatki migdałów lub krokant 
Owoce zasypać cukrem i odstawić aż puszczą trochę soku. Kremówkę ubić na sztywno, dodając stopniowo mascarpone. W dużej szklanej misie lub niedużych pucharkach ułożyć owoce, na nie położyć ciasteczka amaretti. Przykryć warstwą bitej śmietany z mascarpone. Całość posypać startą czekoladą, płatkami migdałów lub krokantem. Schłodzić około dwóch godzin w lodówce i podawać.




Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię amaretti :). Deser też mi się bardzo podoba, fajnie, że można użyć sezonowych owoców. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie:) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciesze się ze zrobiłaś i ze smakowało. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciesze się ze zrobiłaś i ze smakowało. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń