piątek, 5 lipca 2013

Wyjątkowe ciasteczka kajmakowe

Kajmak to produkt spożywczy o dość zawiłej specyfice. Większość przeważająca ludzi kojarzy go jako produkt powstały z gotowania mleka skondensowanego. Tymczasem właściwy, i o wiele zdrowszy sposób wytworzenia(nie gotujemy bowiem w puszce, co nie ukrywajmy zdrowe nie jest) wiąże się z gotowaniem mleka z cukrem. Tak powstała masa jest produktem tradycyjnym województwa kujawsko- pomorskiego. Podobno ów przysmak wywodzi się terenów obecnej Rosji i Turcji. Niegdyś używany był głównie do wielkanocnych mazurków. Swój piękny brązowy kolor zawdzięcza karmelizacji cukru w pierwszym etapie produkcji. Czy różni się od znanego szerzej dulce de leche lub gotowanego mleka skondensowanego? Moim zdaniem różnica jest i opiera się na trochę bardziej zwartej konsystencji oraz delikatnym orzechowym zapachu. Osobiście w moje ręce trafił kajmak z dodatkiem soli morskiej, która nadaje jego słodyczy nieco charakteru. Wadą tego produktu jest zdecydowanie jego dostępność- można go kupić właściwie tylko w delikatesach z żywnością tradycyjną. Pokusiłam się na upieczenie rewelacyjnych ciastek z jego dodatkiem- gorzka czekolada świetnie tu pasuje, ale można spokojnie ją zastąpić orzeszkami. Porcja na około 20 ciastek.



Kajmakowe ciasteczka
  • 100 gram miękkiego masła
  • cztery łyżki brązowego cukru
  • 100 gram kajmaku
  • 180 gram mąki pszennej
  • sto gram czekoladowych kropelek lub tabliczka gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera lub ręki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-13 minut. Wykładać na kratkę i studzić. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kocham kajmak! Tego nie jadłam a z bardza chęcią bym chciała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko, słodko :) Takie ciasteczka jedzone razem z mlekiem to słodkie wspomnienie dziecięcych lat.

    OdpowiedzUsuń