poniedziałek, 28 listopada 2011

Mięsny blok z makaronem.

Skusiłam się na zrobienie tego dania po obejrzeniu zdjęcia w gazecie;) Danie okazało się być całkiem proste w przygotowaniu choć na początku się nie zapowiadało. Wygląda bardzo dekoracyjnie i idealnie nadaje się na przyjęcie lub jakąś specjalną okazję, choć moja rodzina nie pogardziła też taką formą niedzielnego obiadu:). No i jest bardzo dobre w smaku. Podaję zwiększone proporcje na dość dużą keksówkę. Można podać ów potrawę z ulubionym sosem, myślę że pomidorowy lub cytrynowy nada się idealnie:) Przepis na 5-6 głodnych osób.



Mięsny blok z makaronem


* 1 kilogram zmielonego mięsa dowolnego gatunku
* jeden strączek papryki lub dwie połówki w dowolnych kolorach( u mnie zielona i czerwona)
* jedna spora cebula
* 15 dag ugotowanego makaronu( u mnie rurki, ale polecam użyć czegoś drobniejszego; kolanka lub falbanki na przykład)
* dwa ząbki czosnku
* dwie łyżki bułki tartej
* jedno jajko
* sól, pieprz, papryka mielona, natka pietruszki posiekana
* 15 dag  wędzonego boczku


Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem aż staną się szkliste. Wrzucić na minutę pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Ostudzić. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić i dodać ostudzoną cebulę z papryką. Wyrobić szybko ręką. Dno keksówki wyłożyć plastrami cienko pokrojonego boczku, tak aby na dole się stykały, a na górze formy trochę wystawały. Wyrobione mięso podzielić na dwie porcje i jedną wyłożyć keksówkę z boczkiem. Następnie położyć ciasno makaron, na górę zaś drugą porcję mięsa. Mocno ubić dłonią masy w foremce. Odstające kawałki boczku położyć na masie mięsnej.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45-55 minut.
Podawać na ciepło choć na zimno też smakuje nieźle.


P.s W wersji dietetycznej można użyć np. mięsa drobiowego i zamiast boczku cienkich plastrów cukini.


Smacznego!


1 komentarz: