sobota, 16 lipca 2011

Mleczne trufelki- na dietę i nie tylko

Naprawdę mleczne i cudownie kremowe. Bardzo łatwe do zrobienia. Schłodzone do odpowiedniej temperatury dają się uformować w różniaste kształty czym byłam szczerze zachwycona. Robiłam je dla mamy na dukanowej diecie, ale nawet Ci "bezdietowi" zajadali się nimi ze smakiem. Myślę że to widać u mnie na blogu, ale uwielbiam robić takie słodycze. Głównie z myślą o prezentach- świetnych bombonierkach,które można skonstruować z tak owych;) Podaję proporcje dukanowe i te dla osób żywiących się normalnie;)



Mleczne trufelki

- 100 gram mleka w proszku(w wersji dietetycznej mleko granulowane)
- 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
- cztery łyżki mleka płynnego
- 3-5 łyżek cukru(lub słodzik w tabletkach rozgnieciony, masy należy próbować i wsypać słodzidło wedle upodobań)

- ulubiony aromat do ciast
- cynamon, kakao gorzkie(na dietę) lub sezam, orzechy, starkowana czekolada dla niedietetycznych



Jogurt i mleko podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier lub słodzik, aromat i wlewamy do mleka w proszku. Mieszamy intensywnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji(możemy użyć do tego celu miksera ale nie jest to konieczne).
Wstawiamy masę na godzinę do zamrażalnika.
Wyjmujemy po godzince i toczymy, formujemy, lepimy dowolne kształty, które obtaczamy w cynamonie, kakao lub bakaliach. Do samej masy też możemy dodać starkowanej czekolady czy posiekanych bakalii.
Przechowywać te cudeńka należy w lodówce.


A przepis ten dedykuję Busiowi, bo Rafaello i Bounty leżą póki co poza Jego zasięgiem z powodu ilości tłuszczu:(

2 komentarze:

  1. Ile takich trufelków wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zależnie od wielkości, ale około 20stu;)

    OdpowiedzUsuń